PEMANFAATAN JENIS-JENIS MANGROVE SEBAGAI PRODUK MAKANAN OLAHAN DI MUARA BADAK ULU, KUTAI KARTANEGARA

Authors

  • Rita Diana Mulawarman University
  • Paulus Matius Universitas Mulawarman
  • Hastaniah Hastaniah Universitas Mulawarman
  • Sutedjo Sutedjo Universitas Mulawarman
  • Cicha Rantika Meilani Universitas Mulawarman
  • Esti Handayani Hardi Fakultas Perikanan dan ilmu Kelautan
  • Haris Retno Susmiyati Mulawarman University
  • Nurul Puspita Palupi Mulawarman University

DOI:

https://doi.org/10.32522/abdiku.v1i1.15

Keywords:

Mangrove fruits, Food processed products, Muara Badak Ulu

Abstract

Food production derived from processed types of mangroves fruit does not appear to have been widely developed or in demand by the Muara Badak community. Many people are unaware that mangrove fruit can be consumed and used as food or snacks. The potential and benefits of mangroves as a food source are still unknown and underutilized. This activity aims to disseminate information about the benefits of various types of fruit processing mangroves into processed food products through socialization. Sonneratia ovata (Pedada), a variety of mangroves that grows abundantly on the river's edge in the village of Muara Badak Ulu, is one of them. This activity was carried out on farmers and communities in the Salo Sumbala watershed in Kutai Kartanegara Regency, Muara Badak Subdistrict, and Muara Badak Ulu village. The approach taken in this activity is to lecture and provide knowledge about the many species of mangroves found in the vicinity of Muara Badak Ulu, particularly the Salo Sumbala watershed, which has the potential to produce processed food from mangrove fruit.

References

Abrantes K.G, Barnett A, Baker R, Sheaves M. (2015). Habitat-specific food webs and trophic interactions supporting coastal-dependent fishery species: an Australian case study. Rev. Fish Biol. Fish. 25:337–363
Abubakar, S., Rina., Kadir, M.A (2021). Pemberdayaan Masyarakat Melalui Pengolahan Buah Mangrove (Bruguirea gymnorrhiza) Sebagai Kue Kering Good Time dan Selai Dau di Pulau Maitara Desa Maitara Utara Kota Tidore Kepulauan. Jurnal Pengabdian Kepada masyarakat (BUGUH) 1(3): 27-36
Arifah, D. (2014). Studi Kelayakan Pengolahan Kerupuk Mangrove Kasus: Desa Sei Nagalawan Dusun III Kecamatan Perbaungan Kabupaten Serdang Bedagai. Skripsi. Universitas Sumatera Utara. Medan.
Baderan, D. W. K., M. S. Haminudin, C. Lamangandjo, Y. Retnowati. (2015). Diversifikasi produk olahan buah mangrove sebagai sumber pangan alternatif masyarakat pesisir Toroseaje, Kabupaten Pohuwato, Provinsi Gorontalo. Pros Sem Nas Masy Biodiv Indon.
Dewi P.D.P., Sukerti N.W., Ekayani I.A.P.H (2014). Pemanfaatan Tepung Buah Mangrove Jenis Lindur (Bruguiera gymnorrhiza) Menjadi Kue Kering Putri Salju. Bosaparis 1(2), 1-10.
Diana, R. (2021). Jenis-jenis Mangrove Di Sekitar Demplot Ramah Lingkungan Salo Sumbala. Dalam Hardi, E. H., Diana, R., Palupi, N. Modul Sekolah Lapang Masyarakat Mangrove. Mulawarman University Press. Samarinda
Farhaeni, M. (2016). Komodifikasi ragam buah mangrove untuk Pemberdayaan Masyarakat Pesisir di Desa Tuban, Kecamatan Kuta, kabupaten Badung Bali. Jurnal Studi Kultural 1(1): 21-27
Karjono. (2015). Buku Pengolahan Makanan, Minuman dan Produk Lainnya Berbahan Baku Mangrove Tahun 2015. Kementrian Lingkungan Hidup dan Kehutanan.
Kristanto, I.I. (2021). Pemanfaatan Buah Mangrove Menjadi Olahan Makanan dan Minuman di desa Jangkaran, Kulon Progo. Jurnal Atma Inovasia. 1(1). DOI: https://doi.org/10.24002/jai.v1i1.3926
Prayogo, E. (2012). Analisis Finansial Pemanfatan dan Pengolahan Daun Jeruju (Acanthus ilicifolius L) Menjadi Berbagai Produk Olahan (Financial Analysis of Utilization and Processing of Jeruju Leaves (Acanthus ilicifolius L) Becomes Various Products). Fakultas kehutanan, Universitas Sumatera Utara, Medan.
Rahmawati, P., Zulkifli. (2018). Pengembangan Produk Olahan Buah Mangrove Jenis Api-Api (Avicennia Spp) Di Kelompok Kreasi Mangrove Lestari Kelurahan Margomulyo Balikpapan. Jurnal ABDINUS. 1(2): 118-125.
Rosyada, A., Anwari, M.S., Muflihati. (2018). Pemanfaatan Tumbuhan Mangrove Oleh Masyarakat desa Bakau Besar Laut Kecamatan Sungai Piyuh Kabupaten Mempawah. Jurnal Hutan Lestari. 6(1): 62-70.
Rudianto, H. N. dan Efendi, R. (2015). Evaluasi Mutu Dodol Berbasis Tepung Ketan dan Buah Pedada (S. caseolaris). Universitas Riau. Riau.
Sulistiyati, D. (2015). Kerupuk Mangrove Anti Diare dari Buah Bakau Rhizopora Mucronata. Universitas Brawijaya. Malang.
Seknun, N. (2012). Pemanfaatan Tepung Buah Lindur (Bruguiera Gymnorrhiza ) Dalam Pembuatan Dodol Sebagai Upaya Peningkatan Nilai Tambah . Departemen Teknologi Hasil Perairan’, 2012, 1–71
Suryanti, C.A & Sulardiono, B. (2017). Kandungan Gizi pada Produk Olahan Mangrove (KruMang, BoMang dan SiMang) Produksi Kelompok tani “NGUNDI MAKARYO”. Jurnal Info. 19(1): 24-33.
Suryono, A. (2013). Sukses Usaha Pembibitan Mangrove Sang Penyelamat Laut. Penerbit Pustaka Baru Press. Yogyakarta.
Warpur, M. (2016). Struktur Vegetasi Hutan Mangrove Dan Pemanfaatannya Di Kampung Ababiaidi Distrik Supiori Selatan Kabupaten Supiori. Jurnal Biodjati. 1(1):19-26.

Downloads

Published

2022-11-08

How to Cite

Diana, R., Matius, P. ., Hastaniah, H., Sutedjo, S., Meilani, C. R. ., Hardi, E. H., … Palupi, N. P. (2022). PEMANFAATAN JENIS-JENIS MANGROVE SEBAGAI PRODUK MAKANAN OLAHAN DI MUARA BADAK ULU, KUTAI KARTANEGARA. ABDIKU: Jurnal Pengabdian Masyarakat Universitas Mulawarman, 1(1), 47–51. https://doi.org/10.32522/abdiku.v1i1.15